tiistai 1. lokakuuta 2013

RV 34 ja synnäri tutustuminen

 
Eilen käytiin perhevalmennuksen yksi osa joka oli synnärille tutustuminen. Käynnin jälkeen
mies ilmoitti, että tämä valmennus kerta oli kyllä kaikista järkevin ja antoisin. Ja niin kyllä olikin!
 
Kätilö selitti meille synnytyksen kulun alusta loppuun eli synnärille saapumisesta kotiinlähtöön ja siltä väliltä. Lisäksi meille esiteltiin synnytyssalit, huoneet, sektiohuone jne. Ja kerrottiin kaikesta yleisestä käytännöstä ja esiteltiin jopa instrumentteja myöten imukuppi, kalvojenpuhkasusakset jne.

 
Ensin sinne mentäessä mielen valtasi pieni kauhu ja pelko, jota aikaisemmin ei ollut tuntunut.
Loppua kohden kuitenkin olo rauhoittui täysin. Oli helpottavaa kuulla, että he eivät heti ole
tyrkyttämässä kipulääkityksiä vaan lähdetään ensin luonnollisista kivun lievitys keinoista liikkeelle ja että ponnistusasentoakin saa rauhassa etsiä eikä ole pakotettu välttämättä perinteiseen puoli makaavaan asentoon (ellei epiduraalia ole laitettu). Totta kai näissäkin asioissa voi tulla
vielä kädenvääntöä riippuen kätilöstä...
 
Tuo kivunlääkitys asia helpotti mieltäni, koska kivunlääkityksessä synnytyksessä on aina puolensa ja puolensa. Vaikka se vie kipua pois ja voi helpottaa synnytystä, voi se myös aiheuttaa lapseen tiettyjä vaikutuksia. Eilinen kätilö olikin hyvin pitkälti sillä linjalla, että ilokaasu on paras lääke synnytyksessä. Ja sanoikin, että ei se silti huonommaksi äidiksi ketään tee jos muuta kipulääkettä ottaa vaan kaikkien kipukynnys ja tarpeet ovat yksilölliset, mutta mitään ei pistetä automaattisesti tai väkisin vaan ensin keskustellaan.
 
Käytössä on kuulemman geelipussit lämpimänä ja kylmänä, allas, suihku, jumppapallo ja lattiapatja. Synnytys tapahtuu aina sängyssä eli esimerkiksi allassynnytys ei ole mahdollinen. Mutta jollei epiduraalia ole laitettu niin saa vapaasti hakea itsellensä sopivan synnytysasennon sängyssä tai sängyn vierestä.
 
Perhehuoneita ei erikseen kuulemman ole vaan niitä tehdään aina tarvittaessa huoneista. Eli luonnollisestikkin osaston täyteys vaikuttaa huoneen saantiin. Mutta kaikki huoneet olivat kuitenkin kahden hengen huoneita eli rauhallista on.
 
Kaiken kaikkiaan kuitenkin käynnin jälkeen jäi hyvä ja rauhallinen mieli. Ja positiiviset
odotukset omaa synnytystä kohtaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti